Zielig voor de soja-bonenHet is inmiddels zo’n tien jaar geleden dat ik mijn laatste hamburgertje naar binnen kaande. Toen ik vier was probeerde ik het voor het eerst: geen vlees meer in mijn buikje, maar aangezien andijviestamppot met gehaktbal toen nog vaste kost was elke donderdag (ik mis het nog altijd), hield ik dat niet zo lang vol. Nu was ik acht, het was zomer en de barbecue stond aan. Aan het eind van de avond nam ik mijn besluit: geen dode koeien en varkens meer voor mij.

Als vegetariër heb ik inmiddels een top 3 kunnen maken van mijn favoriete opmerkingen:

  • ‘Wat knap, ik zou dat niet kunnen!’ (Kan je wel, wil je niet)
  • ‘Er gaan echt niet minder koeien dood, omdat jij geen vlees eet’ (LAAT MIJ EEN WERELDVERBETERAAR WILLEN ZIJN!)
  • ‘Vind je het dan niet zielig voor de sojabonen? Ha-ha-ha-ha-ha!’ (Is ook hilarisch mensen, ik snap het).

Als ik vertel aan mensen wanneer ik vegetariër ben geworden, dan is hun conclusie al snel getrokken: ‘Oh, jij bent er zo een die het zielig vindt voor de beestjes’. Ik kan niet ontkennen dat dat toentertijd mijn belangrijkste beweegreden was, maar denken jullie echt dat ik tien jaar mijn hersentjes uit heb laten staan? Nah-ah!

De huidige vleesindustrie is namelijk niet alleen vrij slecht voor het dierenwelzijn, maar ook voor de economie in ontwikkelingslanden en de opwarming van de aarde, kijk maar:

Voor de duidelijkheid: ik ben niet het type vegameisje dat logeerpartijtjes ruïneert door haar vriendinnen docu’s te laten kijken over onthoofde kippen, ik geef mijn vriendje geen klap met een koekenpan als hij spekjes bakt terwijl ik een vleesloze maaltijd probeer te fabriceren, ik stem niet op de Partij voor de Dieren en ik verlang niet naar een wereld vol tofu-eters

Mensen zijn namelijk vleeseters, dat is prima, dat is ‘the circle of life’ (Lion King references all the way). Ik wil alleen mensen bewust maken van alle consequenties die dat dagelijkse stukkie varken op je bord met zich meebrengt. Als dat lukt, ben ik blij.

En voor alle bijdehandjes die nu nog met mij de discussie willen aangaan over het kwade van de soja-industrie: laten mijn boontjes wereldvernietigende scheetjes? Jouw bijna dode koetje in ieder geval wel.

Zielig voor de sojabonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *